Όταν η ΑΥΓΗ κριτικάρει το Survivor (ο Ιονέσκο μένει άνεργος!)



Το Survivor είναι αυτή τη στιγμή ο απόλυτος κυρίαρχος της τηλεθέασης αναγκάζοντας όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς να ανατρέψουν κάθε σχεδιασμό και να επικεντρωθούν στον τρόπο αντιμετώπισης του "τυφώνα" που έχει σαρώσει την διαφημιστική αγορά. Το πώς, το γιατί, το δικαίως ή αδίκως, είναι μια άλλη συζήτηση.

Καθημερινά γίνονται δεκάδες αναλύσεις στα ΜΜΕ και στα Social Media για τους λόγους που οι Έλληνες βλέπουν παθιασμένα και μαζικά Survivor. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς υπέρμετρα ευφυής για να αντιληφθεί ποιες από αυτές αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές απόψεις όσων τις εκφράζουν και ποιες γίνονται κατά παραγγελία, από τους ανταγωνιστές που τραβάνε τα μαλλιά τους.

Διάβασα ωστόσο και μία κριτική του "φαινομένου Survivor" που ομολογώ πως ούτε την περίμενα, ούτε κατάφερα να καταλάβω τους λόγους που γράφτηκε.

Αναφέρομαι στο... βαρυσήμαντο άρθρο της ΑΥΓΗΣ με τίτλο "Κοινωνία του Survivor". 


Θα με ρωτήσετε "δεν έχει δικαίωμα και η ΑΥΓΗ να κρίνει ένα τηλεοπτικό προϊόν;". Αναμφισβήτητα και έχει. Μόνο που στο εν λόγω άρθρο δεν γίνεται κριτική του Survivor, αλλά της Ελληνικής κοινωνίας και μάλιστα με κριτήριο το εάν παρακολουθεί ή όχι τις περιπέτειες του Χρανιώτη, του Χανταμπάκη και του Μπο στον Άγιο Δομίνικο!

"Όταν έχεις μια κοινωνία που φτάνει να δίνει 50%-60% τηλεθέαση στο Survivor, γιατί άραγε ξενίζει που ένας στους πέντε θεωρεί ότι μας ψεκάζουν ή που οι οκτώ στους δέκα ερμηνεύουν όσα γίνονται στην Ελλάδα και στον κόσμο στηριγμένοι στην πεποίθηση ότι «υπάρχουν μυστικές οργανώσεις από την Ελλάδα ή το εξωτερικό που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα»;", γράφει ο συντάκτης της πολιτικο-κοινωνιολογικής ανάλυσης συνδέοντας τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης του Survivor με τα ευρήματα μίας έρευνας του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις, με θέμα "Ποιός είναι ο Έλληνας σήμερα":

"Πόσο μάλλον που το 52,8% ενημερώνεται κυρίως από το Ίντερνετ,
το 46,9% δεν είδε καμία θεατρική παράσταση μέσα στο δωδεκάμηνο,
το 49,5% δεν παρακολούθησε καμία συναυλία,
το 43,1% δεν πήγε ποτέ σε κανένα μουσείο
και το 18,6% δεν έχει διαβάσει κανένα βιβλίο τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ υπάρχει ένα 38,9%, αθροιστικά, που άντε να έχει διαβάσει από ένα έως τέσσερα βιβλία μέσα σε ένα χρόνο -καλύτερα να μην ψάξουμε τι βιβλία, αν και ο κατάλογος των ευπώλητων ή μια απλή συζήτηση με τον βιβλιοπώλη μας δίνει μια εξαιρετικά δυσάρεστη απάντηση...
".



Το ενδεχόμενο όλα τα παραπάνω να συμβαίνουν (και) γιατί πλέον ο Έλληνας επιλέγει αναγκαστικά την δωρεάν ενημέρωση του διαδικτύου και την τζάμπα ψυχαγωγία της τηλεόρασης αφού δεν έχει στην τσέπη του ούτε τα 2 ευρώ που κοστίζει μία Κυριακάτικη εφημερίδα, τα 12 ευρώ που κοστίζει ένα βιβλίο ή τα 15 μιας παράστασης και μιας συναυλίας, για την ΑΥΓΗ προφανώς δεν υφίσταται. Λογικό το βρίσκω. 

Πού να κάνουμε τώρα αναλύσεις για το ποιός έβαλε την ταφόπλακα στο βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων τους τελευταίους 12 μήνες; Αυτά ειναι λεπτομέρειες. 

Σημασία έχει ότι για το "ποιός είναι ο Έλληνας σήμερα" φταίνε κυρίως η Λάουρα Νάργες και ο Γιάννης Σπαλιάρας. Άντε και ο Ορέστης Τσανγκ. Όσο για τις τεράστιες ευθύνες του Σάκη Τανιμανίδη, υποθέτω ότι αυτές θα παρουσιαστούν εκτενώς σε επόμενο άρθρο της ΑΥΓΗΣ. Μην σας πω και σε πρωτοσέλιδο... Γιατί λογικά πρέπει να προηγηθεί η κριτική του Ελληνικού τελικού της Eurovision που προβλήθηκε από την δημόσια τηλέοραση, ανεβάζοντας το επίπεδο των Ελλήνων λίγο ψηλότερα...

Ευτυχώς που δεν ζει ο Ευγένιος Ιονέσκο. Στην ανεργία θα έπεφτε με τέτοιο ανταγωνισμό...


Μαρία Παναγοπούλου

thisismarias.blogspot.gr
Follow me on facebook

Comments